Goede voornemens!

Deze tijd van het jaar komen veel mensen met hun goede voornemens. De reclames over , opleidingen sportscholen en producten om af te vallen zijn niet van de lucht. Persoonlijk heb ik niets met goede voornemens in het begin van het jaar. Goede voornemens heeft deze Vital Daddy het hele jaar door. Zo probeer ik het hele jaar door gezond te eten, te bewegen en mijn 40+ buikje niet verder te laten groeien. Twee keer in de week ga ik even hardlopen, dat houd papa’s conditie op peil, en ik neem geen tussendoortjes, snackjes ed. Eigenlijk wat veel leeftijdgenoten ook al doen. Maar hoe zit dat met onze kinderen. Hebben we daar goede voornemens voor, en doen we dat het hele jaar door?

Hoe zit het met onze kinderen?

TNO en VU Medisch analyseerden de gegevens van meer dan 80.000 kinderen in de leeftijd van vier tot vijftien jaar op overgewicht. Gemiddeld is veertien procent van de jongens en zeventien procent van de meisjes te dik.

Het aantal kinderen en volwassenen met overgewicht en obesitas is de laatste jaren wereldwijd snel toegenomen. Ook in Nederland is overgewicht een toenemend probleem. Het percentage kinderen dat te dik is of obesitas heeft, stijgt steeds sneller. Vooral het percentage kinderen met obesitas is verontrustend. Dit kan in de toekomst leiden tot meer gezondheidsklachten. Uit onderzoek blijkt ook dat te dikke kinderen vaak ook te dikke volwassenen worden. Er komt niet alleen een mega kostenpost op ons af, ook het welzijn van onze kinderen kan wel eens een behoorlijke deuk oplopen. Kinderen zijn zwaarder dan in onderzoek van tien jaar geleden. Op sommige leeftijden is het percentage kinderen dat te dik is verdubbeld. Het percentage jongens en meisjes met obesitas (veel te zwaar) verdriedubbelde op sommige leeftijden. Opmerkelijk is dat 15 procent van de vijfjarige meisjes al te dik is; Dat percentage is veel hoger dan bij jongens.  (ik ben vader van 3 dochters)

Overgewicht bestrijden!

Overgewicht moet dus bestreden worden vanaf een jonge leeftijd. Een goede manier om overgewicht tegen te gaan is het voedingspatroon van kinderen te wijzigen. Veel kinderen eten te veel suiker of vet, net zoals ik als Vital Daddy dat matig, moet ik dat dus ook voor mijn kinderen regelen.

Iedere basisschool een sportleraar

Een andere manier om overgewicht tegen te gaan is meer bewegen. Dat wordt tegenwoordig erg weinig gedaan. De computer en de televisie zijn het voornaamste tijdverdrijf van veel kinderen. Sport is niet populair meer. Als sport op scholen verplicht wordt gesteld, moeten kinderen wel bewegen. Het overgewicht zal dan afnemen. En als kinderen die nog nooit gesport hebben op school in aanraking komen met sport kunnen ze het leuk gaan vinden. De kans is dan groot dat ze ook na school bij een sportvereniging gaan sporten. Gym op school is dus ook functioneel voor het leren kennen van verschillende sporten. Ik pleit daarom voor meer gym-onderwijs op de basisschool. Eigenlijk moet iedere school een gym-docent hebben, niet de vaste juf of meester die mee gaat de gymzaal in, nee een professional. Maar we hoeven niet alleen naar anderen te wijzen.

 Wat kan ik zelf doen?

Zolang die sportleraar er niet is, breng je kids op de fiets naar school, fiets terug naar huis en pak dan de auto naar je werk. Wees eerlijk, hoeveel tijd scheelt dat? Win je 5 minuten als je ze met de auto wegbrengt om meteen door te kunnen? Geregeld maken we een boswandeling met onze kinderen. Ja, ook bij ons is er bij de aankondiging van een paaltjes wandeling meteen weerstand. Maar als ze een keer in het bos zijn, frisbee en voetbal mee, is het steeds weer feest.

Maurice de Does

Lees Interacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *