“Mannen zijn leukere opa’s dan vaders.”

In december hebben mijn vrouw en ik een nieuwe, gezonde telg aan ons gezin weten toe te voegen. Ze heet Elodie. Het is de derde, na Elsa en Leander. Hoewel het altijd maar even afwachten is, lijken zij er in ieder geval net zo blij mee als wij. Ik heb in ieder geval nog geen onvertogen woord (“wanneer gaat ze weer weg, papa?”) of jaloerse blikken gesignaleerd.

Van 2 naar 3 kinderen

In alle eerlijkheid: de stap van een kind naar twee kinderen vond ik best zwaar. Achteraf gezien dan, want de natuur zorgt er op het moment zelf wel voor dat je in een roes al je vaderlijke plichten vervult. Maar terugkijkend op het eerste jaar besefte ik me hoeveel het had gevraagd. Ik ben dan ook benieuwd hoe ik de overgang van twee naar drie kinderen zal ervaren. De prognoses verschillen in ieder geval per persoon die je spreekt. De een spiegelt je voor dat de overgang van twee naar drie kinderen naadloos zal verlopen. “Je zit er toch al middenin, dus eentje extra merk je niet”. Een ander voorspelde dit juist voor de overgang van een kind naar twee kinderen. Hoe dan ook, ik neig er nu naar te zeggen dat drie wel een mooi getal is.

Maak eigen keuzes

Behalve de prognoses, zijn de adviezen ook dit keer weer niet van de lucht. Hoe goedbedoeld ook, aan de meeste adviezen heb je gewoon niet zo veel. Om maar niet te zeggen dat ze lelijk kunnen irriteren, vooral in repeterende vorm. Als er een advies is dat ik kan geven, is het om gewoon je hoofd er bij te houden (strijdt tegen den roesch!) en alles zelf uit te zoeken. Als het moment daar is – of dit nu gaat over de geboorte zelf, een ontmoeting tussen je kind en de rand van een tafel of in het geval je kind al een week twee uur na het bedritueel z’n ledikant nog aan het verbouwen is – weet je waarschijnlijk toch wel wat je te doen staat. Maak je eigen keuzes – dat is waarschijnlijk het beste voor je koter en voor jou. Doe wat bij jou past. De kans is groot dat het je meer voldoening geeft dan het advies van een ander op te volgen.

“Mannen zijn leukere opa’s dan vaders.”

Aan één advies moet ik echter altijd terugdenken – het is een advies dat indruk heeft gemaakt. Ik kreeg het van iemand zo rond de destijds aanstaande geboorte van onze eerste dochter. Het was eigenlijk meer een levenswijsheid waar een advies in bleek te schuilen: “Mannen zijn leukere opa’s dan vaders.” Ik moest er twee keer over nadenken toen ik de uitspraak voor het eerst hoorde, maar met de dag ben ik het er meer mee eens. Sterker nog: het is het beste advies dat ik ooit als vader heb gekregen.

Redactie

Lees Interacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *