Slim bewegen voor vaders: All you need is NEAT!

Voor veel vaders is het een probleem: overgewicht. We eten te veel en bewegen te weinig. In mijn vorige blog heb ik het gehad over deze disbalans  tussen calorie-inname en verbruik. Bij teveel inname en te weinig verbruik zullen de overtollige calorieën worden opgeslagen voor slechtere tijden: overgewicht! Helaas was dit de situatie ongeveer 10000 jaar geleden waarbij voedsel niet altijd voorhanden was. Als we nu honger hebben pakken we bij wijze van spreken onze auto en gaan we even bij de snackbar een patatje scoren. Okay, maar laten we er nu vanuit gaan dat het probleem niet alleen te veel inname is, maar vooral te weinig verbruik. De kunst is dus om het verbruik te gaan vergroten. Hiervoor kunnen we een aantal strategieën gebruiken. Eén daarvan wil ik in deze blog bespreken, en dat is het verhogen van de zogenaamde NEAT.

Bewegen zonder sporten: NEAT

NEAT is de afkorting voor Non Excercise Activity Thermogenesis. NEAT omvat alle activiteiten die je in je dagelijkse leven verricht, behalve het echte sporten . Dus op de fiets naar je werk, te voet naar de snackbar (geintje natuurlijk), huishoudelijke taken zoals dweilen, was opvouwen en zelfs het kauwen van je eten. Uiteraard horen hier ook alle seksuele handelingen bij. Al moet ik zeggen dat sommige hier nu juist weer een sport van maken en dan telt het weer niet mee. Met al deze activiteiten verbrand je calorieën. Met de ene activiteit natuurlijk meer dan met de andere, maar al deze dingen tellen mee. Mensen die ‘van nature’ slank zijn hebben naast een portie goed genetisch materiaal een hogere NEAT. De vraag is nu of het gunstige genetische pakket juist de NEAT verhoogd.

fit62
Bron: Randy Glasbergen

Er wordt serieus onderzoek gedaan in Amerika, waar onderzoeker Jim Levine (“Sitting all day long is literally killing us!”) interessante dingen heeft ontdekt als het gaat om de NEAT. In het onderzoek liet hij mensen 1000 calorieën extra per dag eten. Wat bleek… mensen reageerden heel  verschillend op deze extra inname. Sommigen kwamen in korte tijd vele kilo’s aan. Anderen helemaal niet. Levine concludeerde dat de mensen die aankwamen een lage NEAT hadden. Levine suggereert daarmee dat de NEAT persoonsgebonden is en ook wordt bepaald door genen en aanleg. Door de genen en aanleg zal een van nature slank persoon zelf zijn NEAT verhogen als zijn calorie inname verhoogd door centrale processen in het brein en op die manier slank blijven. De mensen met wat minder gunstige genen zullen dit heel bewust moeten doen. Dan komt het neer op motivatie en discipline. Hier kom ik in mijn volgende blog op terug.

Overgewicht verminderen: verhoog je NEAT!

Vetverbranding en dus afvallen heeft een zeer sterke relatie met de NEAT. ik ga proberen in het kort uit te leggen waarom dit waar is. De mens verbruikt op 3 manieren energie. Door het rustmetabolisme, het thermische effect van voedsel en van activitity thermogenesis. De ruststofwisseling zijn de stofwisselingsprocessen zoals ademhalen, hartslag, breinactiviteit etc. De ruststofwisseling verbruikt 60% van de totale energie. Het thermische effect van voeding omvat het kauwen, verteren, verwerken en gebruikt ongeveer 10-15% van de totale energie. De activity thermogenesis wordt nu ineens heel interessant. Om tot 100% van je calorieverbruik te komen er van uitgaande dat de inname constant is (voor een gemiddelde vital daddy zo’n 2500 kcal per dag) en het verbruik te weinig, moeten we dus minimaal 25-30% halen uit het energieverbruik van de thermogenis activity om niet zwaarder te worden. Eén van de manieren om dit te halen is dus het verhogen van de NEAT. Over de andere manier namelijk EAT ga ik dieper in, in eén van mijn volgende blogs. De ‘van nature’ slanke mens verbrandt gemiddeld zo’n 30% van de dagelijkse calorieën door de NEAT en zal een stabiel lichaamsgewicht houden.  Maar sommige mensen verbranden op deze manier slechts zo’n 15%. Dat komt dus neer op ongeveer 10-15% calorieën te weinig verbruik. Je kunt je voorstellen dat je hierdoor makkelijk een disbalans ontwikkeld in calorieën verbruik, waardoor je zwaarder wordt en uiteindelijk in de zone van overgewicht terecht komt. Okay, leuk die theorie…en nu?

Tips voor verhogen van je NEAT

Het lijkt me goed om af te sluiten met een aantal tips die de NEAT kunnen verhogen.
Koop een stappenteller en daag jezelf uit om minimaal 10000 stappen per dag te maken door:
• de trap te nemen in plaats van de lift
•  je reis naar werk actiever te maken door bv met de fiets te gaan of een bushalte eerder uit te stappen of je auto niet voor de deur te parkeren maar op bijvoorbeeld 10 minuten loopafstand.
• tijdens de lunchpauze minimaal 50% van je pauze te wandelen
• overleg met collega lopend te doen
• naar je collega te lopen om hem/ haar een vraag te stellen of antwoord te geven in plaats van dit via de telefoon of mail te doen.
• je kinderen met de fiets of te voet naar school brengen en van school te halen

Wellicht heb jij zelf al goede ervaringen en tips? Ik hoor ze graag!

Redactie

Lees Interacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *