De belangrijkste acht minuten voor vaders die weleens boos worden

Agressief of volwassen

Ken je het dat je als vader boos kan worden om het gedrag van je kind(eren) of je (ex-)partner? Vast wel. Als je ergens snel boos kan worden, dan is dat in je vaderrol. Kinderen en (ex-)geliefden lijken een gave te hebben om jou te raken op precies die ene plek. En wat doe jij wanneer je ergens boos over wordt? Reageer je agressief door je boosheid te uiten of juist door je af te sluiten of weg te lopen? Of reageer je op een volwassen en heldere manier?

Betrokken voelen

Als het gaat om boosheid, reageren veel vaders op een agressieve manier. Dat kan vele vormen hebben. Vaak onschuldig door geïrriteerd te raken, hun stem te verheffen of het conflict uit de weg te gaan. En ook weleens op heftiger manieren met fysiek geweld. In alle gevallen is reageren met agressie destructief voor de relatie. In onze maatschappij hebben we niet geleerd hoe om te gaan met boosheid. En dat terwijl boosheid in zichzelf een gezonde emotie is die helderheid kan geven. Boos word je ook alleen wanneer je je betrokken voelt, je ergens echt om geeft.

Acht minuten regel

In mijn eigen vaderschap is boosheid een ding. Vaak genoeg zie ik mezelf terug in geïrriteerd zijn, en soms reageer ik dat af op mijn kinderen. De laatste tijd vooral richting mijn dochter van bijna twee. In de meeste gevallen ben ik te moe om mezelf te herinneren aan de acht minuten regel. Acht minuten die nodig zijn om rustig te worden. Wanneer ik ervoor kies om niet gelijk te reageren op iets dat me triggert in het contact met mijn dochter en mezelf de ruimte geef om rustig te worden, kan ik vanuit ontspanning en helderheid reageren.

Tijd voor het lijf om te ontspannen

Om helemaal tot rust te komen, heeft het lichaam acht minuten nodig. Wanneer je met je gedachten besluit om niet met boosheid te reageren, heeft je lijf acht minuten nodig om dat besluit te verwerken. Nu zijn er natuurlijk heel veel situaties waarin je geen acht minuten de tijd hebt. Zeker als het gaat om jonge kinderen. Dan moet je sneller reageren. In die momenten helpt het volgende zinnetje mij: “hij of zij heeft mij nu nodig”. Daarmee plaats ik mezelf gelijk in de rol van de ouder die er voor zijn kind(eren) is. Dan geef je óf een heldere grens aan óf je luistert naar wat er onder het irritante gedrag zit en handelt daar (liefdevol) naar. En ook dan is het goed om te weten dat de boosheid nog acht minuten in je lijf zit.

Niet makkelijk, wel lonend

Zoals het hierboven beschreven staat, lijkt het makkelijk om op een volwassen manier te reageren in plaats van met agressie. Hoewel ik weet dat het zo werkt, is het doen een tweede. Dit verreist oefenen, oefenen en oefenen. En bovenal mildheid naar jezelf toe, in plaats van boos te worden op jezelf of anderen. Het loont zich om bewust te zijn hoe boosheid bij jezelf werkt en op een andere manier te leren reageren naar je kind(eren) of je (ex-)partner. Gun jezelf deze oefening en dit bewustzijn om die liefdevolle en betrokken vader en (ex-)partner te zijn die je wilt zijn!

Patrick Timmermans

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *