Papa leert coachen: deel 1

Ik ben boos, en niet zo beetje ook! Oh, denk je dat ik het niet meen? Ik laat mijn tanden zien! Nog niet bang? Ik kom stampend op je af hoor. Ahhh!!! Herkenbaar deze boosheid? Joshua en Diego hebben dit weleens. Joshua zelfs regelmatig. Bij hem kan het bij de kleinste dingen al fout gaan.

Boosheid

Zelf ben ik niet van de boosheid. Chagrijnig kijken, dat schijn ik vaak te doen. Direct antwoorden ook, maar boos, echt niet. Ik vind het zonde van de tijd. Je kan je beter bezig houden met andere dingen. Nu de jongens soms boos zijn, begin ik toch ook weleens boos te worden. Ik begin te zeggen dat ze moeten luisteren, dan dreig ik met “Nog 1 kans“. De volgende stap is “Je kan kiezen tussen de gang of naar boven gaan” en het eindigt best vaak met “Ik tel tot drie, 1, 2 en 3”.

Papa op cursus

Een kind en papa die boos gedrag vertonen. Dat kon natuurlijk niet. Ik vond dat ik mij maar eens wat meer moest gaan verdiepen in het coachen van kinderen. Na een zoektocht op het web, koos ik voor de cursus Kindercoach. Dit om enkele tips over het coachen op te doen. Het buffelen kon beginnen. Wel 30 lessen lang.

Fasen in agressie

In de eerste les kwam het stuk agressie aan bod. Wat bleek, er zijn vier fasen.

  1. Boosheid
  2. Dreigen,
  3. Schelden
  4. Fysiek geweld.

Oh, er waren dus fasen. Ik zelf kwam tot fase 2 “Dreigen”. De jongens bereikte tegen ons de fase 3 “Schelden”. Tegen elkaar zelfs tot fase 4 ” Fysiek geweld”.

Nu ik het stuk heb gelezen, begint er een lampje te branden. Ik zie het onderscheid in gedrag en de overgang in de verschillende fasen. Ik merk dat de boosheid redelijk te coachen is, vooral als deze niet op mijn gericht is. Ik ga op mijn hurken, in een hoek van 120 graden van Joshua zitten en probeer gericht aandacht te besteden aan de boosheid. Ik maak het bespreekbaar. Ik coach nog niet super, maar de eerste les geeft al een waardevolle tip. Op naar de tips in de andere lessen!

Na wat onderzoek op het web heb ik gekozen voor een cursus bij CIVAS opleidingen. De proefles sprak mij aan. Er zijn echter veel soortgelijke opleidingen/ cursussen zoals bij de NTILaudius en de LOI. Een cursus sprak mij meer aan dan het lezen van een boek. Dat is echt een persoonlijke keuze, er zijn veel boeken geschreven over het coachen van kinderen.

Chan Kerste

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *