Social media, begeleid je kinderen!

Een tijdje geleden in het nieuws: “Tegen een 15-jarige jongen is jeugddetentie en jeugd-tbs geëist. Hij zou een 15-jarig meisje hebben vermoord. Reden voor de moord was dat het 15-jarige meisje roddels zou hebben verspreid op onder andere Facebook over de seksuele escapades van haar vriendin met jongens.” Dit vreselijke nieuws valt gelijk op! Zeker als je, net als ik, ouder bent.

Komt het door social media dat kinderen door kinderen worden vermoord? Mijn mening: “nee.” In het verlengde hiervan, vond ik het nodig om dieper in te gaan op mogelijke middelen ter preventie. Mijn kinderen – Sem (6 jaar) en Isa (3 jaar) – zullen misschien ooit social media gaan gebruiken. Ik moedig dit aan omdat het veel kansen biedt zichzelf te profileren. Als ouder wil ik mijn kinderen wel goed voorbereiden. En daarom ging ik, als een ‘Jacques Cousteau’, op onderzoek uit. Hoe begeleid je kinderen bij het oversteken van de digitale snelweg? Graag deel ik met jullie enkele – punt com’s en punt nl’s.

Heter dan seksuele voorlichting

Onze Nederlandse Hyves doet het wat mij betreft erg goed qua voorlichting. Sociale reuzen – YouTube en Facebook – hebben grote stappen gemaakt in het geven van adviezen over ‘het veilig doen’ voor kinderen op internet. Google (eigenaar van YouTube) heeft nét haar – tien stappen programma voor slim en veilig YouTube gebruik – met een aantal instructievideo’s online gezet. De onderwerpen gaan onder andere over pesten en privacy. En Facebook werkt samen met Edutopia om scholen te helpen bij het maken van social media richtlijnen.

Social media minderjarig

Terwijl scholen achter hun social mediabeleid komen, is facebook aan het onderzoeken of kinderen onder de leeftijd van 13 de site mogen gebruiken. “Recente rapporten hebben aangetoond hoe moeilijk het is om leeftijdsbeperkingen af te dwingen op internet, met name wanneer ouders willen dat hun kinderen toegang krijgen tot online content en diensten. We zijn voortdurend in dialoog met de belanghebbenden en andere beleidsmakers hoe we op de beste manier ouders kunnen helpen hun kinderen veilig te houden in de evoluerende online omgeving”, staat er in een Facebook verklaring.

Big mother is watching you

In Amerika gaan ze wel heel ver, wat mij betreft. Of kan je niet ver genoeg gaan? Anyway.. Lees je even mee? Een gemiddeld Amerikaans gezin gebruikt 5 web-enabled devices. Volgens een onderzoek houdt 1 op de 5 ouders toezicht op wat hun kind online doet. Degenen die wel toezicht houden, gebruiken bijvoorbeeld uKnowKids.com. UKnowKids stuurt de ouder alerts wanneer hun kind een post plaatst met ongepast taalgebruik. Het geeft de ouder een dashboard van de digitale activiteiten van hun kind, wat hun kind zegt op twitter, met wie hun kind sms’t en in welke foto’s op facebook hun kind is ge-tagged. De site vertaalt zelfs taal die jongeren vandaag de dag gebruiken. Lijkt voor mij teveel op symptoombestrijding omdat je pas achteraf kan handelen. Maar wie ben ik… Scholen proberen erachter te komen welk beleid werkt. Ik ben wel benieuwd welke school – social wise – al een geoliede machine is. Zo las ik laatst deze quote: “Als een bepaald type gedrag in de klas ongepast is, dan is dat gedrag ook ongepast op een social media site.” Lekker vaag voor een puber. Voor nu kan je met veel vragen terecht bij mijn digitale wereld.

Wat kunnen ouders doen?

Aangezien scholen hun social mediabeleid en online regels continu blijven wijzigen, kunnen ouders openlijk praten met hun kinderen over slim digitaal burgerschap en leren van elkaar. Volgens mij kan je hier beter voor de pubertijd mee beginnen dan wanneer je kind er middenin zit. Just saying…

  • Bekijk samen de YouTube digitale burgerschap video’s of volg het veilig leren Hyven lesprogramma. Doe bijvoorbeeld een les per dag en praat over de verschillende thema’s die worden gepresenteerd. Dit geeft je als ouder ook de ruimte om te leren van en met je kind.
  • Praat over wat onvriendelijk en kwetsend online gedrag is en wat een melding bij facebook verdient.
  • Lees samen blogs en praat over provocerende verhalen die wijzen op onderwerpen rond social media.
  • Heb het met elkaar over succesverhalen. Over welke berichten in je voordeel kunnen werken.
  • Welke hobby’s, tips en trucjes zijn voor je kind waardevol om te delen? Wat levert dit uiteindelijk voor hem of haar op?

Enkele vragen zijn voor mij onbeantwoord gebleven:

  • Hoe kunnen scholen en ouders betrokken worden in het online leven van kinderen?
  • Hoe kunnen onderwijzers meer geïnteresseerd raken in social media?
  • Hoe noodzakelijk is het dat ouders toegang moeten hebben tot het facebook account van hun kind?
  • Wat zijn de valse beloften van social media die kinderen als beloften zien?
Heb jij ideeën over bovenstaande vragen of weet je waar ik hierover meer informatie kan vinden? Laat het me dan weten!

Marcel Vergonet

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *