Vader zoekt Yoda – hoe word je de vader die je kind verdient?

Luke Skywalker had het niet getroffen met mannelijke rolmodellen. Zijn echte vader kende hij niet. Zijn pleegvader ging dood voordat Luke volwassen was. Maar toen hij neerstortte in een moeras op de planeet Dagobah was er toch nog een derde die die mentorrol uiteindelijk op zich nam. En Luke zijn eigen kracht leerde kennen. Puntoren, rare stem, helemaal groen: Yoda. Yoda bereidde Luke voor op de belangrijkste taak van zijn leven: het Kwaad omver werpen.  Dat hij daarbij uiteindelijk letterlijk de strijd met zijn echte vader – Darth Vader – aan moest gaan is in een grote mythe als Star Wars onontkoombaar.

De kans is klein dat jij jouw vader met een laserzwaard achterna zit door ruimteschepen. Waarschijnlijk is echter wel dat – net als bij Luke Skywalker – je vader misschien niet degene is die je helemaal heeft laten zien waar jouw kracht ligt en hoe je die in kunt zetten. En dat is jammer.

Jouw kind vraagt om al jouw kracht en je hele waarheid. Wie ben jij en waar sta je voor? Wat zijn je overtuigingen? Waar ga jij voor door het vuur? Dat wil hij weten. Je kind moet op je kunnen bouwen om uit te kunnen groeien tot een zelfstandige, authentieke, gezonde volwassene. Maar hoe ga je jouw kracht en waarheid laten zien?

Er zijn maar weinig mannen in onze maatschappij die door hun vader, familie of omgeving op een bewuste manier zijn voorbereid op de volwassenheid. Weinig mannen kennen hun waarheid op het moment dat ze voor het eerst vader worden. Over dat gemis en de gevolgen voor onze maatschappij is veel geschreven. Onder andere door hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio. De vraag is nu wat we met die wetenschap doen.

En specifiek voor vaders:  wat betekent dat voor jouw kind?

Je kunt doen alsof je neus bloedt en denken dat alles vanzelf goedkomt. Jij bent niet optimaal voorbereid op die volwassenheid en het vaderschap, maar je doet het prima. Je hebt een baan, een huis, een partner en een kind. Alles in orde. Dus waarom zou je kind het ook niet gewoon prima gaan doen? En je hebt nog gelijk ook. Je kind zal heus wel goed terecht komen. We wonen in Nederland. Niets aan de hand.

Maar ga je het daar mee doen? Als je zelf beseft dat je meer gezien had willen worden of dat je gesteund had willen voelen in je weg naar volwassenheid, wil je je kind dan later in diezelfde positie brengen? Vertrouw je erop dat hij het zelf wel uit zal zoeken? Of stap je in je ruimteschip en ga je op zoek naar een helpende hand?

Luke Skywalker was in het begin van Star Wars nog geen held. Dat werd hij pas na zijn ontmoeting met Yoda. Daar leerde hij waar zijn kracht lag en welke weg hij moest gaan.

Dit is jouw verhaal. Jij bent de held. Zeker in de ogen van je kind.

Jouw weg is het grootbrengen van je zoon of dochter. Gun je jezelf daarbij een mentor? Een sparring-partner die je helpt bij het vinden van jouw eigen waarheid en je eigen kracht? Zodat je die vervolgens door kunt geven aan je kind?

Mentoren vind je overal. En dichterbij dan je denkt. Gewoon in je eigen omgeving. Spreek eens af met die ene vriend of collega die ook kinderen heeft. Een avond, in de kroeg of bij een kampvuur. En ga het dan niet hebben over vrouwen, werk, films, sport of andere snelle ‘escapes’. Maar stel hem eens een echte vraag over kinderen. Vraag hem wat je aan moet met die driftbuien van je peuter, waarbij je kind helemaal niet meer bereikbaar is. Zeg hem dat je geen idee hebt en dat je je zorgen maakt.

En kijk dan wat er gebeurt.

Dikke kans dat hij zegt dat het bij hem nog erger was. Of dat zijn kinderen juist dichtslaan en stil worden. En dat hij niet wist hoe hij daar mee om moet gaan, maar dat hij uiteindelijk wel een weg heeft gevonden. In dit delen vang je vast en zeker een glimp van Yoda op.

En ga vervolgens op zoek naar meer. Zoek verder. Gun jezelf die verbinding. Kinderen grootbrengen doe je zelf. Niemand gaat het voor je doen. Maar jij bepaalt of je het in je eentje doet.

Of niet natuurlijk.

Jeroen de Jong

Lees Interacties

Reacties

    • Thanks! Het zou mooi zijn als wij vaders meer het gesprek met elkaar aan zouden gaan over wat dat is ‘vader zijn’. En dan over meer praten dan alleen welk autostoeltje het beste is. Dat is soms buiten je comfort-zone, want dan zul je moeten toegeven dat je het ook niet altijd weet. Maar bij dat toegeven begint echte wijsheid 😉

  1. Prachtige blog Jeroen en mooie metaforen. Zoals master Yoda ooit zei: “you must unlearn what you have learned.” May the force be with you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *