Vaders en verzorging

Wie zorgt er (straks) voor onze kinderen? Dit was de titel van een talkshow op 22 juni 2015, georganiseerd door Women Inc. in samenwerking met Humanitas kinderopvang in De nieuwe Liefde in Amsterdam. Doelgroep en deelnemers:  vaders, moeders en professionals.

Ruim 80% (voorzichtige schatting) van de bezoekers aan deze talkshow was vrouw. Moeders, medewerkers van kinderdagverblijven en trainers. Gelukkig waren er ook een aantal vaders/mannen aanwezig op deze avond.

De avond begon met een inleiding door Soundos El Ahmadi, Cabaretière en jonge moeder die haar ervaringen deelde over ambitie, de opvang van haarzelf als kind, en de opvang van haar kind nu. Ze vertelde dat ze op een verjaardag stond en dat iemand aan haar vroeg: “Hoe ga jij de opvang regelen?. Deze vraag werd haar gesteld terwijl haar man naast haar stond. Deze held van een vader zegt vervolgens. Wij hebben het goed geregeld. We hebben een hele fijne oppastante die kan als we het zelf even niet kunnen.

Uitkomsten onderzoek

De avond kreeg vervolg met uitkomsten van een onderzoek dat door Motivaction is uitgevoerd in opdracht van Women Inc onder ouders van jonge kinderen.

60% van de mannen geeft aan dat zij liever meer tijd willen besteden aan de zorg voor hun kind.
Wat is dan de reden dat deze mannen dat niet doen? Waar komt de weerstand vandaan om dit niet ‘gewoon’ te gaan regelen? Uit het onderzoek is gebleken dat het voornamelijk praktische zaken zijn die mannen belemmeren om meer zorgtaken op zich te nemen.
Praktische zaken??? Persoonlijk kan ik weinig praktische zaken bedenken die zwaarder wegen dan de zorg dragen voor je eigen kind. Oké, het is momenteel helaas nog steeds zo dat mannen minder (onbetaald) ouderschapsverlof opnemen dan mogelijk is. Ruim driekwart van de mannen heeft geen gebruik gemaakt van dit recht blijkt uit onderzoek van het CBS.

Dus als het niet het recht op verlof is? Wat zijn die praktische zaken dan wel? Geld? Uit een eerder onderzoek van het CBS (2009) blijkt dat mannen over het algemeen fulltime blijven werken, terwijl vrouwen minder uren gaan werken. En dat terwijl zij al vaker een deeltijd dienstverband hebben. Zijn vaders dan misschien minder op de hoogte het belang van een aanwezige vader? Van hun essentiële rol op de ontwikkeling?

Rol van vader niet te onderschatten

Gastspreker en hoogleraar pedagogiek Paul Leseman van de Universiteit Utrecht vertelt dat de rol van de vader niet te onderschatten is.

Vaders brengen de buitenwereld binnen. Zij zijn vaak actiever en doen meer met kinderen. Ten eerste is dit al goed voor de beweging van kinderen. IMG_3711Daarnaast geeft dit ook een boost aan de algemene ontwikkeling, en vaders hebben de neiging om kinderen zelfvertrouwen te geven. Wij zijn minder ‘voorzichtig’ dan moeders. Ook gebruiken vaders over het algemeen complexere taal tegen, en rondom ons kroost. Dit heeft weer een positieve invloed op de taalontwikkeling van onze kinderen. Paul Leseman zegt ook in zijn afsluiting dat vaders ten minste even goede opvoeders zijn als moeders. Hij haalt onderzoeken aan van Lamb, Tavecchio en Berk.

Onze verantwoordelijkheid als vader

We hebben dus een grote verantwoordelijkheid naar onze kinderen toe. Laten we vooral de rol van de vader in de ontwikkeling van onze kinderen blijven benadrukken. Ik zal mij samen met de andere VitalDaddy’s blijven inzetten om die 60% van de vaders te informeren. Zodat ook zij straks daadwerkelijk meer zorg gaan/kunnen verlenen aan hun kinderen die zo belangrijk is om een evenwichtige volwassene af te leveren aan de maatschappij.

Verlofregelingen op een rijtje

Op de site van Women inc. zijn de verlofregelingen op een rij gezet. Zowel voor vaders als moeders. Mocht je nog niet weten wat voor rechten je hebt, Kijk dan even op: http://www.womeninc.nl/Images/Verlofregelingen.pdf

Bron ouderschapsverlof: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2015/ruim-drie-kwart-vaders-neemt-geen-ouderschapsverlof-op.htm

Robin de Jong

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *