Sinds een paar jaar experimenteer ik wat voeding betreft met de principes uit ‘Een leven lang fit’ van Harvey en Marilyn Diamond. Van mijn goede relatie Henk Berg kreeg ik deze mooie samenvatting met voedingstips opgestuurd. Henk is vader van drie volwassen kinderen en fanatiek sporter. Onlangs nog fietste hij, compleet met gekwetste knie, 6 keer de Alpe d’Huez op! Henk is heel bewust bezig met voeding en ‘doorleeft’ hierbij de principes uit Een Leven Lang Fit.
Ik wilde jullie deze samenvatting niet onthouden. Wellicht heb je er iets aan als je je energieker wilt voelen of je ‘buikje en bandje‘ kwijt wilt raken? Hieronder Henk’s verhaal.
Een leven lang fit. Fit en slank blijven door de juiste voedselcombinatie
“Toen ik tijdens zomervakantie in 2012 het boek ‘een leven lang fit’ na ruim 20 jaar herlas, werd ik zo enthousiast dat ik er voor vrienden en familie een handzame samenvatting van heb gemaakt. Dit artikel is verrijkt met inzichten uit andere boeken en artikelen over hetzelfde onderwerp die ik op internet heb gevonden. Dit artikel is bedoeld voor ieder die graag vol energie wil zijn en langs die weg op zijn natuurlijke ideale gewicht wil komen en blijven.
Achtergrond en uitgangspunten
Bijna iedereen heeft weleens lichamelijke klachten die rechtstreeks met de spijsvertering in verband gebracht worden, zoals zure oprispingen, branderig gevoel in de slokdarm, opgeblazenheid, een zwaar gevoel na de maaltijd en niet in de laatste plaats overgewicht. Een belangrijke oorzaak van al deze klachten is een verkeerde voedselcombinatie. Oorspronkelijk at de mens, net zoals de dieren, slechts één voedingsmiddel per maaltijd. In de loop der tijden zijn mensen alles door elkaar zijn gaan eten. Met dank aan onderzoek en industrie heeft het aanbod van voedsel zich gigantisch ontwikkeld en de keuze is enorm, maar het spijsverteringsstelsel van de mens is hetzelfde gebleven.
Harvey & Marilyn Diamond hebben goede boeken geschreven met uitleg over het combineren van voedsel als een gezonde stijl van leven. Het duurt ongeveer 1 tot 3 maanden om er gewoon aan te geraken. Daarna wil je niet meer terug willen naar je oude eetgewoontes. Je ervaart al snel dat je lichaam elke dag schoon is van gif- en afvalstoffen, je voelt je veel energieker en komt als vanzelf op je natuurlijke ideaalgewicht.
Het eerste uitgangspunt in ‘een leven lang fit’ is dat je lichaam voor 70% uit water bestaat, net als de aarde overigens. Ook ons voedsel zou dan voor 70% uit natuurlijk vocht moeten bestaan zoals veel in fruit en groenten. Tegenwoordig eet men veel geconcentreerd voedsel waar het natuurlijke vocht niet meer in zit (brood, frituur, sauzen, chocoladerepen, kaas, …).
Uitgangspunt twee komt voort uit de werking van de maag. De maag is zo intelligent dat het bij binnenkomst van voedsel bepaalt welk maagzuur aangemaakt moet worden om het af te breken. Nu zijn er twee hoofdsoorten maagzuur, namelijk een zuur en een base. Als die twee tegelijk worden aangemaakt dan heffen ze elkaar op en heeft het maagzuur geen effect op het voedsel met als gevolg dat het heel lang in de maag blijft en onverteerd het darmkanaal in gaat. De resten van dit onverteerde voedsel blijft als gif- en afvalstoffen (vetopslag) achter in het lichaam.
In hoofdlijn zijn er twee soorten voedsel, te weten zetmeel voedsel (rijst, brood, aardappels) en eiwit voedsel (vis, vlees). Zetmeel voedsel maakt een base aan in de maag en eiwit voedsel een zuur. Als je dus zetmeel (ook wel koolhydraten genoemd) én eiwit (ook wel proteine) genoemd tegelijkertijd eet dan blijft het voedsel lang in je maag, wordt omgezet in vet en laat het ‘gif’ achter en dat het kost je energie.
De derde soort voedsel gaat snel en bijna zonder maagzuur door de maag en dat zijn groenten en fruit. Met name fruit reinigt het darmstelsel indien het op nuchtere maag en niet gecombineerd met ander voedsel wordt gegeten.
De methode van ‘een leven lang fit’ …. gaat erover wanneer je eet en in welke combinatie. Als je dat goed doet dan kom je vanzelf en zonder te lijnen op je natuurlijke ideaalgewicht en je voelt je energiek.
Wanneer kun je het beste eten?
12.00 – 20.00 uur : opname (eten en spijsvertering)
20.00 – 04.00 uur : assimilatie (verwerken voedsel door maag en darmen)
04.00 – 12.00 uur : eliminatie (reinigen van het lichaam, lichaamsafval en voedselrestanten)
Belangrijk te constateren is dat het lichaam 16 uren de gelegenheid krijgt om het voedsel te verwerken en het darmstelsel te reinigen.
Tijd tussen de maaltijden (indien goed gecombineerd) .
– Fruit : 30 min
– Groente : 2 uur
– Groente in combinatie met zetmeel (brood, pasta, aardappel, rijst) : 3 uur
– Groente in combinatie met eiwitten (vlees, vis, ei) : 4 uur
– Alle slecht gecombineerde maaltijden : 8 uur of langer
Geef je lichaam de tijd om het voedsel te verwerken.
De verschillende voedselgroepen en tips
A. Fruit : Rijk aan water , minerale , vitamine , fruitsuikers . bevat 70 % water. ’s Ochtends alleen fruit eten om lichaam te reinigen.
Nooit fruit na een warme maaltijd eten omdat het snelle fruit niet langs de langzaam te verteren zetmeel of eiwit kunnen waardoor het gaat gisten in de maag.
B. Groenten : Als rauwkost of max 60 graden verhit (roerbak of stomen) te eten.
Als je zetmeel (aardappelen) of eiwit (vlees, vis) eet dit combineren met groenten.
C. Zetmeel : Zetmeel (brood, aardappelen, pasta) moet goed gekauwd worden zodat het enzyme ptyaline uit het speeksel het zetmeel goed kan doordringen, waardoor verwerking in de maag wordt vergemakkelijkt.
D. Eiwitten : Zeer moeilijk verteerbaar . Dierlijke eiwitten verteren langzaam in een zuur milieu (pepsine). In het algemeen moet men proberen zomin mogelijk bijkomende eiwitten te eten. Al wat we teveel eten wordt ofwel opgeslagen in het lichaam (toename of instandhouden gewicht ) ofwel afgevoerd (wat een hoop energie kost).
Kaas is het moeilijkste te verteren van allemaal, bij voorkeur ‘s avonds eten zodat het een hele nacht de tijd heeft om te verteren, probeer er zoveel mogelijk af te blijven.
Eet niet meer dan éénmaal dierlijke eiwitten per dag en steeds met veel groente.
De juiste combinatie van de verschillende voedselgroepen
A. Fruit : Steeds afzonderlijk eten. Tussen 04.00 -12.00 alleen fruit eten op nuchtere maag schoont het darmstelsel en voert versneld en volledig de achtergebleven gifstoffen af.
Binnen fruit zijn meloenen het snelst verteerd en bananen het langzaamst (45min).
Volledige fruitdagen zijn ideaal om af te vallen of als voorbereiding op een sportwedstrijd.
B. Groente met zetmeel : Het grootste deel van het eetmaal moeten groenten zijn. Maximum twee zetmeel producten per eetmaal.
Brood altijd roosteren zodat de kleefstoffen eruit gaan.
Wat te eten met (volkoren) brood ? * tomaat, ui, komkommer, appel, rauwkost
C. Groente met eiwitten : Het grootste deel van het eetmaal moeten groenten zijn. Maximum één eiwit per eetmaal. Eet eiwitten liefst ’s avonds , als laatste maaltijd .
Reminder uitgangspunt 2 : Eet geen of beperkt zetmeel met eiwitten in combinatie (dus geen aardappelen of brood met vlees en ook geen brood met kaas). Zetmeel heeft een basisch milieu en eiwitten een zuur milieu nodig om te verteren. Zuur en base neutraliseren elkaar, het voedsel gaat gisten en wordt omgezet in vet in plaats van in energie .
Wanneer en wat te drinken?
Wanneer men drinkt terwijl men eet verdunnen de verteringssappen, wat de vertering verhindert.
Elke maaltijd moet voor 70% bestaan uit voedsel dat voor 70% uit water bestaat (de mens bestaat ook voor 70% uit water ), dus fruit of groenten, hierdoor zal de behoefte aan drinken verminderen.
a. Water : is dat wat je moet drinken bij een dorstgevoel.
b. Vruchte- en groentesappen : Steeds verse zelfgeperste sappen drinken. Sappen zijn het supplement bij uitstek voor de sporter!
c. Kruidenthee : Alle soorten zonder chemische producten. Rozebottelthee bevat zeer veel vitamine C
Wat moeten we beperken in ons voedsel?
a. Cafeïne of theïne (koffie en zwarte thee)
b. Suiker. Zeker niet in combinatie met fruit
c. Melk en zijn afgeleide producten (yoghurt , kaas , … ). Buiten boter zijn alle melkproducten uiterst zuurvormend
d. Vetten : Groenten en fruit bevatten voldoende goede vetten waardoor extra vetten niet nodig zijn
e. Alcohol : Verzuurt de maag, dus bij voorkeur niet in combinatie met voedsel
f. Frisdranken en alle koolzuurhoudende dranken
De belangrijkste slechte combinaties:
- Zetmeel + eiwit (bijv. brood met kaas, aardappelen met vlees of vis, brood met ei, etc.)
- Fruit als dessert en zoetigheden als dessert (gebak, pudding, taart, chocolade)
Afsluitend
Het spreekt verder vanzelf, dat hoe ingewikkelder een maaltijd is en hoe meer ingrediënten deze bevat, hoe moeilijker de vertering ervan verloopt.
Gunstige effecten van goede voedselcombinaties op het juiste moment:
- efficiëntere vertering, minder belasting van de spijsverteringsorganen
- betere absorptie van voedingsstoffen en minder afvalstoffen
- er is minder energie nodig om dit voedsel af te breken
- minder spijsverteringsklachten zoals gasvorming, opgezette buik, allergieën, enz.
- het toepassen van ‘een leven lang fit’ brengt je snel op je natuurlijke ideale gewicht
Als sportdieet is het belangrijk om zoveel mogelijk energie uit je voeding te halen , dit kan je enkel door zo veel mogelijk gezond voedsel te eten, dus vooral fruit en op de tweede plaats groente. Gezond voedsel in de juiste combinatie wordt nooit omgezet in vet , je zal dus automatisch je ideaal natuurlijke gewicht verkrijgen, EET DUS NOOIT TE WEINIG ( zonder je natuurlijk te overeten ) .
Zie dit alles als richtlijnen, niet als regels, het is belangrijk dat je geniet van wat je eet , zo zal je ook minder de neiging hebben om af te wijken. En af en toe zondigen kan geen kwaad. Geniet er dan wel van!!
Al het voorgaande is gebaseerd op natuurwetten en op de chemische werking van ons lichaam . Indien je meer wenst te weten over het hoe en waarom verwijs ik naar : ‘Een leven lang fit’ van Harvey & Marilyn Diamond.”
Bronnen:
Een leven lang fit, Harvey & Marlyn Diamond
Bio-energetische voedingsleer, J. Dries
Henk Berg.
Rico van der Schee zegt
Deze samenvatting van Henk Berg van “een leven lang fit” is zeker de moeite waard. Het is een lange blog dus stel je er op in, ik kan hem zeker aanraden. Veel van wat ik weet en aan ervaring heb opgedaan (ook als sporter en vader) met gezonde voeding herken ik hierin.
Wat hier aan voeding tips beschreven wordt, is voor vele vaders, kinderen en moeders een flinke brug te ver. Het heeft bij mij ruim 10 jaar geduurd dat ik zover ben dat ik in de buurt kom van deze tips… En dan nog zijn er dagelijks uitzonderingen: toch even een lekkere espresso of cappucino. Of – zeker met dit warme weer – een heerlijk ambachtelijk bereid koud sorbetijsje (vol suiker en melk)… En dan te bedenken dat ik vroeger van stevige desserts hield. Inmiddels ben ik vegetariër en mijd ik ook o.a. suiker, ei, kunstmatige toevoegingen en zuivelproducten.
Wat werkt om richting een Vital Daddy te komen is “stapje voor stapje” net zoals jij vroeger hebt leren lopen. Het komt er op neer dat je als vader (opnieuw) moet leren inkopen, koken en eten. Dat gaat niet vanaf a.s. maandag ineens ‘pats’ compleet anders.
Weet je wat, ik ga er wel over bloggen. Deze reactie loopt wat uit… Tot binnenkort!
@Marius: als je nog meer van dergelijke tips / bijdragen / samenvattingen van artikelen e.d. over voeding hebt. Daar zijn vitale vaders blij mee!
Raoul van Heese zegt
Vandaag van de Osteopaat een boekentip meegekregen: De voedselzandloper van Chris Verburgh. Kent iemand dit boek?
Raoul van Heese zegt
http://www.voedselzandloper.com/
ツMarius van Regteren zegt
Dank Raoul en Rico voor de tips! Je kunt ook starten om alleen al bepaalde principes te hanteren. Bijvoorbeeld suikerbewust, E-nummer bewust. Is ook al prima!