Welk type vader ben je? 5. De Speelse Vader

In deze serie beschouwen we 6 types vaders (zie ook  J/M Voor Ouders), allemaal met hun eigen sterke en zwakke kanten. Natuurlijk: elke vader is op zijn manier de beste die er is. En die zwakke kantjes, daar kan aan gewerkt worden. Als je maar weet waar je kracht en valkuil ligt. We hebben De Zorgvader (1.), De Competitievader (2.), De Afwezige vader (3.) en De Relaxte vader (4.) al onder schot genomen. Vandaag duiken we de speeltuin in met De Speelse vader.

5. De speelse vader

Van tikkertje geniet jij net zo als de kinderen, je verkneukelt je als je een mooi verhaal hebt verzonnen voor de poppenkast, en tijdens kussengevechten schreeuw jij het hardst. Jouw credo: eer het kind in jezelf. Het kan zelfs gebeuren dat jij zo in je Lego-bouwwerk opgaat dat je de kinderen vergeet. Of dat je ervan baalt als je van ze verliest met Monopoly. Kortom: jij hebt er geen enkele moeite mee om naar het niveau van de kinderen af te dalen. Je maakt vaak een geintje met ze, gaat veel met ze naar buiten en sport graag met hen. Humor en spontaniteit zijn vaste ingrediënten in jouw opvoedstijl.

Jouw kracht
Door jouw speelsheid heb je dagelijks veel bijzondere momenten met je kind. Jij geeft je kind de boodschap dat je geniet van hem, dat je graag bij hem bent; spelen is plezier maken. Je kind voelt zich door jou gezien en gewaardeerd. Van samen spelen leert hij bovendien veel. Als jij je kind de lucht in gooit en veilig opvangt, of als jullie verstoppertje spelen, overwint je kind daarmee angsten. Er gebeurt iets onverwachts, iets engs, maar jij vangt hem veilig op of vindt hem weer. Dat geeft hem zelfvertrouwen in andere spannende situaties. Stoeien met je vader is gecontroleerd spelen. Kinderen leren ervan hoe ze fysiek contact hebben zonder een ander pijn te doen. Ze leren hun grenzen kennen en die van de ander. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van stoeivaders meer vriendjes hebben en sociaal vaardiger zijn dan leeftijdsgenootjes die niet zo’n speelse vader hebben. ‘Stoeikinderen’ zitten lekker in hun vel, ze hebben geleerd wat competitie zonder agressie is en kunnen beter tegen hun verlies.

Jouw valkuil
Streng zijn vind je minder leuk. Het kind dat jij in jezelf cultiveert, vindt eigenlijk dat regels er zijn om overtreden te worden. Toch is het goed om naast die grappige, wilde, stoere vader ook af en toe de serieuze papa te zijn, anders loop je het gevaar je overwicht kwijt te raken en gaan ze met je aan de haal. Spelen is leuk, maar jij blijft de volwassene. Jij maakt de spelregels, geeft de grenzen aan en bent de scheidsrechter. Totale vrijheid voelt onveilig voor kinderen. Alleen bij de gratie van een grens kun je experimenteren met hoever je eroverheen wilt gaan of ervoor wilt blijven. Kinderen hebben liefdevolle grenzen nodig. Van jou.

De volgende keer het slot, Deel 6:  De Consequente vader.

Bron: J/M Voor Ouders

Raoul van Heese

Lees Interacties

Reacties

  1. Ja, lijkt me wel een gave vader zo’n Homo Ludens. Mooie momenten met je kind. Ik merk dat stoeien één van de leukste dingen is voor hen. Lekker contact me jou als vader en lachen man. Echt quality time. Weet niet of ik echt zo’n speels vader ben, maar we hebben wel zo’n lekker stoeikleedje! En net nog een star wars lego bouwwerk met Milo in mekaar gezet. Heerlijk om te doen.

  2. Ik ‘brrrroem’ harder dan mijn kleine met zijn autootjes. Maar hij vindt het prachtig en doet me na :-)))
    Dat speelse wil ik er graag in houden, want hij geniet er zichtbaar van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *