Welk type vader ben je? 4. De Relaxte Vader

In deze reeks nemen we 6 types vaders onder de loep (zie ook  J/M Voor Ouders), allemaal met hun eigen sterke en zwakke kanten. Natuurlijk: elke vader is op zijn manier de beste die er is. En die zwakke kantjes, daar kan aan gewerkt worden. Als je maar weet waar je kracht en valkuil ligt. De afgelopen blogs  hebben we De Zorgvader (1.), De Competitievader (2.) en De Afwezige vader (3.) op de koffie gehad. Vandaag een ‘sauna-dagje’ 😉 met het vierde type: De Relaxte vader.

4. De Relaxte vader

Jij houdt er een zogenaamde laisser faire-opvoedstijl op na, vanuit het idee dat vrijheid en ruimte om zelf het leven te ontdekken prettig is voor kinderen. Jij kunt gerust met je benen op tafel de krant lezen terwijl je kinderen de boel afbreken. Boos word je zelden; je bent een vrolijke, ontspannen, geduldige vader. Alles kan bij jullie thuis. Er komen vaak mensen over de vloer, het is een gezellige troep, er staat vaak muziek aan en jullie hebben geregeld spontane ideeën: een hele dag alleen maar witte dingen eten, horroravond met ketchupbloed en elkaar achterna rennen in het donker, of met z’n allen op zolder kamperen.

Jouw kracht
Bij jullie is het altijd een gezellig, ongeorganiseerd zooitje. De kinderen voelen zich vrij en hebben weinig stress omdat er bij jullie nauwelijks tot geen regels zijn en daardoor ook zelden conflicten. Ze zijn ook snel zelfstandig, want betutteld worden ze niet. Help jezelf is het adagio.

Jouw valkuil
Het klinkt allemaal heel leuk en vrij, maar zonder grenzen kan een omgeving heel onveilig voelen voor een kind. Tot waar kan hij gaan? Wat gebeurt er eigenlijk als hij te ver gaat? Zonder structuur is het moeilijker voor kinderen om te leren zich te concentreren en zich aan afspraken te houden. Op school en later in hun werk, kan dat ze opbreken. Tip: treedt toch wat vaker op. Kies in ieder geval voor een paar gestructureerde ijkpunten. Als jullie op een vast tijdstip eten, je de kinderen op een afgesproken tijd naar bed brengt en je ze leert zich aan beloftes te houden, mag het tussendoor best gezellig ongeorganiseerd en rommelig zijn. Uit chaos groeien per slot van rekening de mooiste dingen.

De volgende keer Deel 5: De Speelse vader.

Bron: J/M Voor Ouders

Raoul van Heese

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *