Work-life balance is topsport!

Als trotse vader van 4  heb ik ervaren dat het in balans houden van de drie elementen MEZELF-GEZIN-WERK topsport is. Een drukke baan, een druk gezin en dan ook nog de nodige sociale ‘verplichtingen’. En de leuke dingen voor mezelf zou ik bijna vergeten.

Nog niet zo heel lang geleden had ik een baan met lange ’twentyfourseven’ werktijden en enorme reistijden. 4 uur reis (of file-)tijd op een dag was geen uitzondering. Veel van mijn energie ging op aan mijn werk en het reizen. Geen wonder dat ik daarna doodmoe mijn bordje in de magnetron schoof…En natuurlijk ’s avonds, en soms zelfs ’s nachts, nog even de mailtjes.

Ik dacht dat dit zo hoorde. Liep en reed mee in de massa en dacht dat dit de enige weg was om carrière te maken… Het duurde een tijdje voordat ik me bewust werd van de situatie. Het voelde steeds minder goed. Er lekte energie weg. Er moest iets gebeuren. Ik zat ver weg van mijn persoonlijke doel… de beste vader ter wereld! (al had ik dat toen voor mezelf nog niet zo scherp). Van work-life balance was geen sprake.

Ik heb gemerkt dat het hiervoor erg belangrijk is dat je als man en vader zelf in je kracht staat. Dat je gewoon lekker in je vel zit en uitdagend werk doet dat je leuk vindt en goed kunt. Dat je hierbij niet de hele tijd op je tenen moet lopen of bijvoorbeeld te veel naar de pijpen van anderen moet dansen. Maar ook dat je de tijd goed verdeelt tussen werken/reizen en dingen voor jezelf of met je gezin. De verdeling van tijd en energie is voor mij een tijd uit balans geweest, waardoor ik te weinig energie over had voor m’n gezin en m’n kinderen!

Na ruim 12 jaar te hebben gewerkt bij twee grote adviesbureaus, heb ik in 2009 de beslissing genomen om voor mezelf te beginnen. Ondanks dat dit 12 hele mooie jaren waren waarin ik enorm veel heb geleerd, is dit één van de beste beslissingen uit m’n leven geweest. Het heeft me dichter bij mezelf gebracht en ik heb de vrijheid teruggekregen om zelf keuzes te kunnen maken in m’n tijdsbesteding. Zo breng ik tegenwoordig minimaal 3 keer per week de kinderen naar school en dat vind ik heerlijk. Ik zie de kinderen ook veel vaker, hetgeen een positief effect heeft op onze onderlinge band. Dit geeft me heel veel voldoening en extra energie! En dit gebruik ik vervolgens weer als inspiratie en brandstof bij het najagen van m’n zakelijke en professionele doelen!

Tips voor een betere work-life balans:

1) Neem een moment om goed na te denken wat jij wilt bereiken in je leven. Wat vind jij echt belangrijk, in werk, in privé?

2) Als je dit weet… hoe zou jouw ideale werk-privé balans er dan uitzien?

3) Hoe is je werk-privé balans nu? Welk rapportcijfer geef je het?

4) Welke (grote of kleine) aanpassingen zou je kunnen doen in je huidige werk-privé balans om deze 1 cijfer hoger te scoren?

5) Overweeg aanpassingen als: een dag minder werken per week, op enkele dagen iets later beginnen waardoor je de kids naar school kunt brengen, vaste dagen af te spreken waarop je in ieder geval thuis bent met het eten, of…. fundamenteel met je partner tot een herverdeling komen waardoor jij je rol als vader nog beter kunt invullen en er minder spanning op werk en privé staat.

Wil je hierover even sparren? Mail ons! Just do it, want je kids verdienen het!

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *