007, 007 en 007

Familie-uitje

Bij ons in de familie is James Bond een dingetje. Geen idee hoe het ooit zo gekomen is (alhoewel ik misschien zelf daar deels verantwoordelijk voor ben) maar bij iedere nieuwe James Bond film ga ik nog altijd met mijn vader, jongste zus, ooms, tantes en mijn vrouw naar James Bond. Een familie-uitje.

De 70’s

Eind jaren zeventig in de zesde klas (groep 8) hadden we het al over James Bond. Niemand had ooit een James Bond film gezien maar onze vaders vertelde erover. Allen wisten we dat de man die in de tv-serie The Saint speelde ook James Bond was. Ook speelde hij in de serie Ivanhoe die toen gewoon nog in zwartwit herhaald werd op tv eind jaren 70. Toen in 1979 Moonraker uitkwam was ik 10 en nog twee jaar te jong om mee te mogen naar de bioscoop. Mijn vader en mijn oom gingen uiteraard wel en helaas bleek ik thuis achter en moest ik het doen met de zoveelste herhaling van Ivanhoe op TV. De volgende ochtend luisterde ik vol opwinding naar de verhalen van mijn vader en mijn oom over hoe de film was geweest. Je moet je voorstellen dat de media in die tijd veel beperkter waren dan nu en zo kon dus bij ons nieuwsgierige jongetjes van 10 een enorme mythe ontstaan rondom Bond…James Bond.

De 80’s

In 1981 kwam  ‘ For Your Eyes Only’ uit. Ik was twaalf en mocht voor het eerst naar James Bond! Wat een geweldig avontuur. Ik begreep niks van het verhaal maar hoe geweldig was de film. In diezelfde periode kocht mijn oom als één van de eerste een videorecorder. En zo kon ik een inhaalslag maken dankzij de videotheek. Dr.No was mijn eerste James Bond op video en velen zouden er volgen.

De 10’s

Inmiddels zijn we 30-jaar verder en kwam dit najaar Skyfall uit. Na vele jaren werd ons vaste familiegroepje Bond-fan’s uitgebreid met mijn zoon. Bijna 14 jaar oud mocht hij voor het eerst mee naar een James Bond film. Uiteraard had hij de hele franchise al op DVD gezien, maar dit was de eerste echte James Bond ervaring voor hem in de bioscoop. En zoals het hoort, in het Rembrandt theater (moeten we niet iets doen om te voorkomen dat het over twee jaar dicht gaat vanwege de nieuwe bioscoop bij het station?). Of het toeval was of niet zaten mijn vader, mijn zoon en ik naast elkaar met de rest van de familie. Ik kon er niks aan doen maar zat toch een beetje te glimmen van trots. Daar zaten we, ‘From Russia With Love’, ‘For Your Eyes Only’en ‘Skyfall’ naast elkaar. Een moment wat ik nooit zal vergeten.

Top 6

Mijn top 6 van James Bond acteurs? Zie hieronder. En natuurlijk mag je het hartgrondig met me oneens zijn!

  1. Sean Connery. And you are mister..? Bond…James Bond!
  2. Daniel Graig. Wat een charisma. Geweldig acteur. Heeft het genre naar de eenentwintigste eeuw gebracht
  3. Pierce Brosnan. Mooie klassieke bond . Heeft het genre gered na het debacle eind jaren tachtig
  4. Roger Moore. Slechtste acteur van de zes maar redde zich met humor en zijn uiterlijk. Maakte van Bond een dandy. Kijk maar eens naar zijn vecht en schietscènes. Ziet er niet uit. Maar toch een icoon uit de jaren zeventig wat hem om op de vierde plek neerzet.
  5. George Lazenby. Speelde maar 1x bond en had de pech dat in zijn vertolking James Bond MI6 verliet en ging trouwen. Bij nader inzien was hij zo slecht nog niet als destijds de heersende opinie was.
  6. Timothy Dalton. Misschien wel de beste acteur van allemaal maar had helemaal niks in zich wat op James Bond leek. Maakte het genre bijna kapot.

Erwin Cammelbeeck

Lees Interacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *