Treitervlogs. Voor mij volkomen onbekend. Tot deze week. In de Youtube, Vine, Insta en Snapchatwereld van mijn dochters gebeurt het wel. Mensen ‘roasten’. Ik vroeg ze of ze types als Boef ook volgen. Nee. Oninteressant en zielig, was het antwoord. Ik geloof ze. Prima. Links laten liggen dacht ik. De zoveelste socialnetwork hype waar de traditionele media even geen raad mee weet. Gaat vanzelf over. Totdat er een interview in De Telegraaf verscheen met de moeder van de Zaanse vlogtreiteraar. Er was sprake van een afwezige vader, een geschiedenis van geldproblemen, geen positieve mannelijke rolmodellen en een leven op straat. Toen was mijn interesse wel gewekt.
Waar komt dit vandaan?
Robert Bly heeft er een aantal jaren geleden al eens een verhaal aan gewijd. Hij noemt het de opkomst van de Sibling society. In deze maatschappij verdwijnen de volwassen uit beeld en weigeren de adolescenten volwassen te worden. Ik zie dat hier ook gebeuren. Onzekere jochies die van alles eisen en als het niet gaat zoals zij willen, om zich heen gaan slaan. Soms letterlijk. De uitstekende documentaire The Mask You Live In (Netflix) laat ook zien waartoe dit kan leiden. Emotioneel gehandicapte mannen die geweld als oplossing voor alle problemen zien. Tirannen vanuit de kinderstoel zou Robert Moore zeggen. Nooit is iets goed genoeg en altijd is het de schuld van een ander. Zij wanen zich een soort god op aarde en zijn onaantastbaar. Wordt die vermeende onaantastbaarheid toch geraakt, dan slaan ze er op, letterlijk of figuurlijk. Door die houding is het ook onmogelijk om een betekenisvolle verbinding aan te gaan met bijvoorbeeld een vrouw. Dat zie je aan de reactie van de jochies op het raadslid in Zaandam.
Rolmodellen en afwezige vaders
Deze jongens spiegelen zich aan rolmodelen als Enzo Knol, allerlei Gangstarappers en IS strijders. Ze verheerlijken het bendeleven. Vaak zijn dat leeftijdgenoten met redelijk destructieve levensvisies. In hun omgeving zijn geen gezaghebbende volwassen mannelijke rolmodellen meer te vinden. De groep uit Zaandam komt geheel uit gebroken gezinnen met afwezige vaders. De mannen in hun leven hebben zelf de stap naar volwassenheid niet kunnen maken en hebben allang de benen genomen. De jongens blijven zich spiegelen aan leeftijdsgenoten en slagen er zo niet in de stap naar volwassenheid en verantwoordelijkheid te maken. Deze situatie is niet uniek voor de wijk Poelenburg in Zaandam maar speelt in onze hele maatschappij. Jongens hebben steeds minder volwassen, moderne mannelijke rolmodellen maar spiegelen zich aan over het paard getilde voetballers of dwalende popsterren als Justin Bieber.
Aanpakken of in gesprek blijven?
Deze jongens wegzetten als “tuig van de richel”of ze de boodschap “Pleur op!” mee te geven helpt niet. Dat getuigt van hetzelfde onvolwassen gedrag. De enige volwassen man die ik de laatste week gehoord heb was John van den Heuvel bij Humberto. In het gesprek met Boef hield hij de lijn open en bleef in verbinding. Hij keurde terecht af wat Boef in zijn vlogs liet zien, maar sprak hem wel aan op zijn talent en probeert een voorbeeld voor hem te zijn. Rik Nieman zat er naast en deed precies het tegenovergestelde. Het liefst had Rik Boef op zijn bek geslagen.
Boef wilde geen treitervlogger genoemd worden. Dat is hij niet, zegt hij. Ik denk dat dat klopt. Ik zag vooral een klein twijfelend jochie dat aandacht met liefde verwart. De liefde waar alle kleine jochies naar hunkeren, maar niet meer getoond mag worden omdat dat niet mannelijk is. Veelzeggend was zijn laatste zin én de blik in zijn ogen bij het antwoord op de vraag van Líllian Vieira van Zuco 103 of hij zijn talent en energie voor positieve zaken ging inzetten. “Heel zeker, mevrouw. Heel zeker.” Jongetjes in groep 5 kunnen ook zo praten en kijken. Ik had bijna met hem te doen. Bijna…
Lees Interacties