Portret van Dennis van den Noort met dochter Isa

Portret van…..Dennis vader van de Isa

De tweede Vital Daddy in de serie ‘hedendaagse vaders’ is de 33-jarige Dennis van den Noort. Vader van dochter Isa van 16 maanden. Vriend van Madelon. Dennis komt van oorsprong uit Deventer en is via Den Haag en Amsterdam uiteindelijk in Badhoevedorp beland.

Inmiddels gaat het met de meer dan schattige Isa weer helemaal goed. Maar al tijdens de zwangerschap startte Isa’s medische geschiedenis. Wat leek op cystes op de nieren bleek uiteindelijk een zogenaamd dubbelsysteem. Uiteindelijk moest de kleine Isa twee keer worden geopereerd. Deze periode deed een groot beroep op Dennis als vader én vriend. Gelukkig kwam aan deze onzekere tijd precies op de verjaardag van Madelon afgelopen december een eind.

Dennis met Isa
Dennis van den Noort met dochter Isa

Wat deed het met jou als vader toen je merkte dat je dochter niet helemaal gezond bleek te zijn?

“Ik kreeg heel sterk het gevoel dat ik zowel op mijn dochter als op mijn vriendin moest passen. Zeker voor Madelon stortte de wereld in. Ik moest de rust bewaren. Geen paniek.”

“Maar ik geef direct toe, er waren regelmatig moment dat ik me groter hield dan ik in werkelijkheid was. Het beeld van zo’n klein meisje op zo’n grote operatietafel. Dat is niet zoals het hoort. Ik wilde er wel bewust voor zorgen dat we het samen positief in bleven zien. Het zou goed komen!”

In hoeverre heeft het vaderschap jouw leven veranderd?

Lachend: “Persoonlijk wilde ik al wel eerder kinderen dan Madelon. Dus ik moest wachten tot zij er ook klaar voor was. Ik zou absoluut niet meer zonder willen. Het zijn kleine dingetjes waar ik mezelf in herken. Met haar fronsende hoofdje en verbeten mondje laat ze me zien dat ze van alles denkt. Ik kan niet wachten tot ze er bij gaat kletsen.”

“En 9 van de 10 keer is Isa heel vrolijk. Ik zie er zelf ook wel altijd het positieve van in.”

Wat zijn voor jou de echte vader dochter momenten?

“Hoewel ze natuurlijk nog vrij jong is en we nog niet alles kunnen ondernemen maakt ze me als ze papa, papa, papa roept al heel gelukkig. En samen op de fiets zien hoe zij met haar eigen wijzende vingertje de wereld aan het ontdekken is. Of Isa op haar eigen duwfietsje. Dat vindt ze prachtig.”

Dennis met Isa op haar eigen duwfiets
Dennis met Isa op haar eigen duwfiets

Wat zijn de dingen die je mist sinds je vader bent geworden?

“Ik merk wel dat ik meer moeite moet doen voor mijn eigen sociale leven. Zowel met mijn vrienden als binnen mijn relatie met Madelon.”

“Binnen onze vriendengroep zijn we het eerste stel met kinderen. Eerder ging ik iedere donderdag lekker naar Amsterdam een biertje doen met mijn vrienden. En Madelon en ik hebben duidelijk minder tijd voor elkaar. We moeten meer leuke dingen doen. Voorkomen dat we in een sleur komen. Dat gaat nog niet helemaal zoals we zouden willen. We hebben natuurlijk niet voor niks voor een kind gekozen, maar we hebben ook bewust gekozen voor elkaar. Maar via Facebook zijn we al op zoek naar een betrouwbare oppas dus leuke dingen samen doen komt ook wel goed.”

Wat hoop je Isa als vader mee te geven?

“Wat mij betreft zijn er een paar belangrijke lessen die ik haar hoop te leren: geniet van de mooie dingen van het leven. Of het nu gaat om spelen, school of sport: doe de dingen die je leuk vindt. En wat ik echt hoop dat ze van me leert is dat ze andere mensen net behandelt zoals zij behandeld zou willen worden.

Wat ga jij anders doen dan je eigen vader?

“Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog vrij jong was. Daardoor zag ik mijn vader maar eens in de twee weken. Ik hoop in ieder geval dat Madelon en ik altijd samen zullen blijven. Ik wil mijn vaderrol altijd kunnen vervullen!”

“Door de scheiding van mijn ouders en het overlijden van mijn vader twaalf jaar gelden heb ik toch wel vaak zijn mening gemist. Ik had natuurlijk ook wel gewild dat hij Madelon en Isa had leren kennen.”

“Maar ik heb ook wel eens een zetje of een duwtje de andere kant op gemist. Ik was héél druk met sporten. Iets meer motivatie voor school had voor mij geen kwaad gekund. Dan had ik wellicht een betere opleiding gehad en was mijn loopbaan wat makkelijker verlopen. Hoewel ik een leuke baan heb was het op sommige momenten een beetje roeien met de riemen die ik had.”

Wat is de gouden tip?

“Als je denkt dat je kinderen wilt, begin er gewoon aan. Laat het bijvoorbeeld niet van je carrière afhangen. Het is echt een hele mooie aanvulling op je leven. Samen een klein mensje op de wereld zetten. Een gezinnetje!”

Tot slot, hoe hoop je dat Isa jou als vader herinnert?

“Vooral als een zorgzame, lieve vader. Er vooral zijn op de momenten dat ze mij nodig heeft. In moeilijke of spannende tijden de hand op de schouder zijn. Even laten weten dat het allemaal wel goed komt.”

“Maar zeker ook stimuleren dat ze doorzet. Niet bij elk scheetje stoppen. Als ik het zelf over zou kunnen doen dan had ik bijvoorbeeld zelf wel meer willen studeren. Ik werkte graag met mijn handen. Ging daarom maar voor de makkelijke weg: LTS. Ik heb nu heel erg gedaan wat ik leuk vond maar ik had toch wel  graag een vader gehad die af en toe had gezegd: “Joh, Dennis ga eens wat minder sporten en meer werken aan je school”.

“En natuurlijk hoop ik heel erg dat Isa ook trots op mij zal zijn en dat ze zegt: Dat? Dat is mijn vader!”

Emile Peters

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *