Vital Kids door Gezond Eten

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de inspiratie voor het schrijven van deze blog ontleend is aan een foto die ik vorige week maakte van een pan met bloemkool, Tja! De met de Iphone gemaakte foto zie je hiernaast, ik vind het een bijzonder goed gelukte foto en ben er best een beetje trots op.

Groenten, E-nummers en Marsepein

Nu even naar de kern van deze blog; wij proberen minimaal 5 keer per week (verse) groenten te serveren bij het avondmaal. Hoewel niet alle groentesoorten in goede aarde vallen bij onze koters, zien we toch wel dat er over het algemeen goed van gegeten wordt. We vinden dat voedingspatroon belangrijk, we letten daarbij ook op de versheid en proberen potgroenten, sausjes etc. toch wel zoveel mogelijk te vermijden. We hebben onszelf ook aangeleerd om de etiketten van de door ons gekochte, verpakte en geconserveerde voedingsmiddelen te bekijken. Verrassend en soms ook ronduit schokkend om te zien wat er aan smaakversterkers, conserveringsmiddelen en kleurstoffen is opgenomen in diverse producten. De meesten zijn aangeduid met een E-nummer, sommige fabrikanten noemen alleen de namen van de toegevoegde stoffen. Ik zal hier verder niet over uitwijden, Marius heeft hier al uitgebreid over geschreven in één van zijn blogs. Maar kijk in de sinterklaastijd maar eens op de verpakking van de marsepein en kijk bijvoorbeeld eens naar de ingredienten van de vaak wat goedkopere koekjes…….. Voor de Android-telefoons en de Iphone zijn er handige App’s te downloaden met E-nummers in lijstvorm. Je ziet dan in 1 oogopslag welke gevaarlijk zijn en vermeden moeten worden en welke geen kwaad kunnen.

Structuur in voedingspatroon

We hebben veel structuur in het voedingspatroon aangebracht en je ziet dat de kinderen daar goed op reageren. Dus elke dag ‘s-ochtends vers fruit en per definitie geen lekkere dingen geven net voor het avondeten zodat de groenten er ook goed ingaan. Als we onze kinderen laten kiezen tussen een appel en een koekje dan kun je er gevoeglijk vanuit gaan dat ze voor de appel kiezen. Dat wil niet zeggen dat ze nooit snoep of andere lekkere dingen krijgen, maar wel met mate. Daarnaast zorgen de opa’s en de oma’s natuurlijk wel met regelmaat voor een lekkere traktatie, dat moet ook kunnen. Wij hebben in ieder geval de indruk dat de kids zich er goed bij voelen.

Als je bovendien wat meer naturel kookt zonder (of wat minder van) het ‘gevaarlijke’ zout, zul je ook merken dat je meer geniet van de pure smaak, je ontwikkelt een hele andere (misschien wel betere) smaakbeleving. Vroeger was het waarschijnlijk allemaal wat beter, ook hier geldt misschien wel weer; Less-is-more………….

 

Walter Valk

Lees Interacties

Reacties

  1. Helemaal mee eens!! Langzaam maar zeker wordt het steeds duidelijker wat voor een rotzooi er allemaal toegevoegd wordt, alles voor een langere houdbaarheid, een betere smaak of zelfs een mooier kleurtje!!
    Wij proberen goed te eten, vaak biologisch maar dat is nog steeds niet te betalen.
    Zo te zien vaart Nathan er wel bij, wat de indruk versterkt dat kinderen ongezonder en dikker worden door al die rotzooi die wij proberen te beperken…
    Of dat echt zo is, ik heb geen flauw idee hoe lang de kleurstoffen en smaakversterkers al in ons eten zitten, ik ben vroeger ook altijd gezond geweest of was er toen nog geen sprake van die toevoegingen???
    Bewegen is heel belangrijk wordt er dan gezegd, kinderen kijken veel te veel televisie en spelen uren computergames!! Ik heb vroeger uren/dagen met mijn trekker(tjes) gespeeld, de autoracebaan en mijn treintjes waren ook favoriet, tjonge wat had ik toen veel beweging….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *