Schoolkeuze: voortgezet onderwijs

Er zijn inmiddels een paar maanden voorbij en ik heb veel verschillende reacties op het eerste blog over schoolkeuze gehad.  Variërend van de trant “ga ervoor” tot  “waar begin je aan “. Het mooie is dat ik eigenlijk door al deze reacties meer inzicht heb gekregen. Meningen van anderen soms genuanceerd en soms wat minder genuanceerd zetten je hoe dan ook tot nadenken.

Hartelijk dank voor de reacties!

Combinatie met Topsport

Inmiddels hebben we een uitgebreid gesprek gehad met de trainingscoördinator van de turnvereniging. Met we bedoel ik eigenlijk onze dochter. Samen hadden we een afspraak na een training gemaakt om eens over de mogelijkheden te praten en wat topsport allemaal zou inhouden. Het geweldige van het gesprek was dat ik als vader er eigenlijk ter lering en vermaak bij zat. De trainer sprak voornamelijk met onze dochter. Hij legde uit dat zij, en niemand anders, de baas was van dit mogelijke traject. Zij kiest ervoor om een middelbare schoolopleiding te volgen en daarnaast zoveel als de opleidingsresultaten toelaten te turnen. Zij bepaald wat ze wil leren, zowel op school als in de turnhal, docenten en trainers zijn er om haar te helpen, zij bepaald. Hij heeft haar uitgelegd dat ze een talent heeft, de kans bestaat dat ze hier heel ver mee kan komen, maar dat ze er nooit één boterham mee zal verdienen. Dus de school staat op nummer 1. Maar de turnvereniging is er om haar te helpen haar droom te realiseren, ze moet het echter zelf doen. Als ze dit 1 jaar wil, of het worden er uiteindelijk 6 jaren, ze moet terug kijken op een geweldige periode. Er moet een “fotoboek” ontstaan waar alleen maar mooie herinneringen in staan.

Ethiek in de (jeugd) sport.

Natuurlijk is het zwoegen, zwaar en eist het discipline, maar plezier staat voorop. Alle sporters moeten waardig behandeld worden en in een veilige omgeving sporten. De kans krijgen om kampioen te worden, of het niet te worden. Onze dochter en wij hebben het gevoel gekregen dat ze hier in staat wordt gesteld om optimaal te sporten in combinatie met een middelbare school tijd.

LOOT school

Vervolgens zijn we vorige week naar de open dag van de betreffende LOOT (Landelijke organisatie voor onderwijs en topsport) school gegaan. Hier werden we welkom geheten door de coördinator topsport. Er is ook een stroming voor kinderen met een uitzonderlijk talent op kunst vlak ( muziek ed.) In totaal zitten daar 170 kinderen op school en volgen VMBO-T t/m VWO. Voor iedere leerling wordt bijna een eigen lesrooster gemaakt om school met trainingen, (internationale) wedstrijden, stages etc. te waarborgen. Proefwerken inhalen, examens in delen doen etc. Samen met voetballers, paardrijdsters, rugby spelers, basketballers ( jongens van 14 die ik door hun lengte niet meer recht in de ogen kan kijken) zit de school vol met kinderen die een sporttalent hebben en dat optimaal willen benutten. Het mooie van het verhaal is dat uit onderzoek blijkt dat dit soort leerlingen ondanks 20-30 uur sporten per week vaak nog betere schoolresultaten boeken als vergelijkbare kinderen op niet LOOT scholen. Dit komt, naar zeggen van de opleidingscoördinator, volledig door de intrinsieke motivatie en discipline die deze kinderen al in zich hebben.

Als ouders zijn we door de gesprekken wijzer geworden en hebben we meer vertrouwen gekregen in de toekomst van/voor onze dochter.  We hebben nog even om aan het idee te wennen. Het is nog geen september.

Maurice de Does

Lees Interacties

Reacties

  1. Mooi hoe je het proces beschrijft Maurice! De dilemma’s waar je als vader mee worstelt… Ik heb dat al een beetje bij mijn dochter die (hopelijk!) hier in de buurt naar het voortgezet gaat. Wel gaaf dat ze zo getalenteerd is en weet wat ze wil!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *