Vaders leren!

Herken je dat ? Dat het vaderschap je niet van nature in de genen lijkt te zitten? Het idee dat het vaderschap hard werken is? Ben je soms ook niet een beetje (heel erg) jaloers op al die vaders die beschikken over dat aangeboren talent. Vaders bij wie het vanzelf gaat. Vaders die alles goed doen. Vaders die…….. Of lijkt dat maar zo? Ja he!? Alle vaders worstelen toch? Jij ook. Ik ook. Maar…..er is iets dat me daar heel erg bij helpt: een heel simpel modelletje dat het leerproces ordent. Niet het leerproces van mijn kinderen, maar mijn eigen leerproces als vader. Het maakt me bewust. Het is m’n houvast. En m’n motivatiebron om door te zetten.

 Van Onbewust Onbekwaam naar Bewust Bekwaam

Het model start in de situatie dat je als vader iets helemaal fout doet en je dat eigenlijk niet eens door hebt. Je bent “Onbewust onbekwaam”. Het duurt dan soms even, maar ergens komt er een moment dat je je realiseert dat het niet gaat zoals je dat eigenlijk wil. Je herkent een probleem, een knelpunt, een ergernis of iets anders, maar je hebt geen idee waar het vandaan komt. Laat staan dat je weet hoe je ermee om moet gaan. Dat moment van bewustwording typeert het stadium “Bewust onbekwaam”. Maar dan, je wil je eigen gedrag verbeteren. Je gaat prutsen. Je probeert eens dit en probeert eens dat. En zo ineens: Yesssssssss, je hebt de sleutel gevonden. Oh, dus daarom! Dus als ik dit doe, dan gebeurt dat………….. Eureka! Een euforisch moment dat het stadium van “Bewust bekwaam” typeert. Je herkent inmiddels het probleem, je snapt ook waar de oorzaak ligt en je weet inmiddels zelfs ook wat te doen.

Alleen…….het gaat nog niet vanzelf. Je moet er heel bewust mee omgaan. Pas in het vierde stadium, “Onbewust bekwaam”, wordt het een automatisme. Je gedrag wordt inuitief. Het kost geen moeite meer en het gaat als vanzelf. Als water dat altijd de kortste weg kiest. Als een volleerd vader.

Zelf laveer ik structureel ergens tussen het tweede en derde stadium, tussen “Bewust onbekwaam” en “Bewust bekwaam”. Eigenlijk de “Trial and Error”-zone. Maar het gegeven dat ik weet in welk leerproces ik als vader zit, geeft me structuur en de overtuiging dat het goed komt.

Edwin Maalderink

Lees Interacties

Reacties

  1. Mooi! Zeker als je permanent in onbewust bekwaam mag verkeren… heeft volgens mij met rust te maken. Rust bij jezelf op de eerste plaats. Dat straalt af op thuis, de kids en de rest van de familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *