Kleedgeld. Hoeveel?

Gisteren was het zover. ‘Maaam?, Maa-ham!’ ‘Ik wil kleedgeld!’. Onze oudste (12) zit nu dus een paar dagen op het voorgezet en haar wereld blijkt in no time al beduidend groter geworden. Mevrouw heeft met vriendinnen gepraat. En de conclusie is duidelijk: kleedgeld. Het begin van het schooljaar, de start van het voortgezet, blijkt voor de kids het strategische moment. Gelukkig voor mij gaat ze met haar verzoek naar haar moeder. Mooi geregeld, dacht ik.

Onderzoek

Maar die moeder komt voor raad en daad toch even checken bij papa. ‘Ze wil kleedgeld, hoe gaan we hiermee om?’ Mijn ‘Hoe denk je er zelf over?’ was slechts een poging tot een oplossing. Er moest onderzoek worden gedaan. Dus maar ’s even ‘gegoogeld’. Omdat er vast meer vaders zijn in een vergelijkbare situatie, zet ik hieronder even het eea op een rijtje.

Het Nibud

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (afgekort Nibud) heeft een handige site waarop eea heel goed is uitgelegd. Mij spreekt vooral aan dat het niet een wet van meden en persen is, maar dat de hoogte van het kleedgeld van een aantal factoren afhankelijk is. Bijvoorbeeld wat je kind er wel en niet van moet betalen, hoeveel geld je als ouders te besteden hebt en de leeftijd van je kind.

Richtlijn

Ze hebben onderzoek gedaan naar kleedgeld onder kinderen van verschillende leeftijden. Hieronder zie je wat ongeveer betaald wordt per maand:

Leeftijd Bedrag per maand (€)
12 tussen 30 en 45
13 tussen 45 en 50
14 50
15 tussen 50 en 60
16 tussen 50 en 60
17 tussen 50 en 65
18 tussen 50 en 60

Er staan ook nog bruikbare tegenargumenten op de site voor het geval je kind komt onderhandelen over opslag ;-).

Vooral leerzaam!

Kleedgeld is vooral heel leerzaam voor de kinderen zelf. Ze worden zich bewust van wat iets echt kost en wat je voor een bepaald bedrag kunt kopen (en wat juist niet). Het Nibud heeft ook een handig en leerzaam formulier ontwikkeld voor de kinderen waarop ze eea kunnen bijhouden. Op deze manier krijgen ze inzicht in de werkelijke uitgaven, het bedrag dat wij als ouders bijdragen en het bedrag dat ze eventueel zelf moeten betalen.

Maar het blijft natuurlijk maatwerk, waar je als vader met gevoel voor redelijkheid en billijkheid mee om moet gaan. Het formulier kan prima dienen als input voor een tussentijdse evaluatie of bijstelling.

Die dure leren laarzen voor de winter? Nieuwe sportschoenen? Die dure winterjas? Mwoa. Ik kan me voorstellen dat hiervoor een verzoekje bij ons ouders wordt ingediend. En ach, toch best leuk, ff gezellig shoppen met de dames….

Ik ben benieuwd naar de mening en ervaringen van andere ouders!

Marius van Regteren

Marius van Regteren (1971) is de trotse vader van Lisa (2001), Rosanne (2002), Milo (2006) en Jorinde (2008) en getrouwd met Ildri. Naast zijn rol als vader en echtgenoot, werkt hij als coach en begeleider, waarbij hij graag leiders helpt om zichzelf en de mensen om hen heen tot bloei te brengen (zie www.mpoweru.nl). Marius houdt ervan om het leven te ‘bestuderen’ en zijn bewust-zijn en dat van anderen verder te vergroten. In dat kader heeft hij in 2012 VitalDaddy opgezet, de voorloper van de Stichting voor Betrokken Vaderschap / VDRS. Met VDRS wil hij een platform creëren om betrokken, aanwezig vaderschap in Nederland nog nadrukkelijker op de kaart zetten. Zijn motto: investeer in je vaderschap, dat is de beste investering die een vader kan doen!

Lees Interacties

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *