Biologisch Vaderschap in Nederland

Ff een potje rellen op zaterdagochtend! Een ogenschijnlijk makkelijk verteerbaar stukje in de Volkskrant zegt dat ‘biologische vader moet betalen voor ‘zijn’ kind in de bijstand’. Dat wil zeggen moeders raakt zwanger, baart kind, en zit of valt terug in de bijstand. En vaders drukt zich ergens in een coffeeshop en laat zich niet zien. Het bekende liedje dat zich voordoet in bepaalde culturen. Biologisch vaderschap in Nederland 2.0. Casus compleet.  Nu wil die suikeroom van de moeder (de Gemeente Rotterdam) een deel van de bijstand verhalen op de vader. Geen kwade gedachte, zou je denken. Klinkt plausibel.

Echter daar waar het interessant wordt, haakt de politiek correcte Volkskrant af. Schijnbaar onbeduidend maakt de luie journalist nog wel even melding van een rechtszaak in Rotterdam. Ff doorvragen en duiden, ho maar. Liever lui dan moe. Wat wil het geval? De gemeente Rotterdam zet de bijstandsmoeder onder druk om de naam van de biologische vader te noemen. Prima zeg ik. Desnoods met een korting op de uitkering. Het doel heiligt tenslotte de middelen. We hebben een naam nodig. En natuurlijk moet de beste man in de coffeeshop op zijn verantwoordelijkheden worden aangesproken. Zo zijn wij in Nederland. Om de rechtspositie van de verdachte vader veilig te stellen, ketsen we er natuurlijk wel even een vaderschapstest tegenaan. We leven tenslotte in een respectabele rechtstaat. Je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen. En dan krijg je dit van de Volkskrant:

“De gemeente Rotterdam stelt echter dat jurisprudentie leert dat een vaderschapsactie niet nodig is en dat ook de gemeente vaders bij de rechter kan aanspreken op hun onderhoudsplicht.”

OK, kan gebeuren. Blind varen op moeders. Zonder enige vorm van waarheidsvinding (vaderschapstest) de rechter vragen die vader te pakken. De gemeente is net als de journalist van de Volkskrant, liever lui dan moe. Het is ze niet te vergeven de ambtenaren. Maar goed we hebben de rechter nog. Zou je denken:

“De rechtbank Rotterdam stelt dat het verzoek van de gemeente is ingewilligd omdat verdachte geen verweer heeft gevoerd. ‘Of hij wel of niet de vader is, was geen onderzoeksvraag in deze zaak. De rechter baseert zich op de informatie van de gemeente.”

‘Of hij wel of niet de vader is, was geen onderzoeksvraag in deze zaak.’ Wat!!!! De hypocrisie doet pijn aan je ogen. In de openingsalinea was de gemeente Rotterdam kraakhelder met deze actie ‘Het gaat ons er vooral om dat vaders verantwoordelijkheid nemen voor hun kind’. Yeah right!  

 

Raoul van Heese

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *