‘Buskruit met muisjes’

Hallo. Ik ben Mario, en ik ben (nu nog even) stiekem geen vader. Heus waar. Ik ben ‘pending’ zoals dat heet. Ergens in de buik van mijn vrouw zit een bijna afgerond kind wat “rustig” (lees: het weet vaker in beweging te komen dan de huidige verdediging van Ajax) afwacht tot het moment daar is en het wereldburger genoemd mag worden. Ik ervaar net als mijn vrouw pijn, emotie en rusteloosheid en ben daarbij zo onzeker als een blinde, eenbenige acrobaat op een koorddans cursus. Wat gebeurd er nu eigenlijk allemaal? (lees: zware paniek) Ik wilde een en ander haast opgeven. Maar dan uit het niets kwam Raoul ineens met een boek aanzetten. Buskruit met Muisjes. “Lees maar, vertel de mensen wat je er van hebt geleerd!

Buskruit met muisjes

Een boek, juist. Ik heb menig boek gelezen (en de meeste direct terzijde gelegd) over zwangerschap en het (aanstaand) ouderschap. Van het complete truttenspul tot de meest verzonnen onzin aan toe. Voorbeeldje; “Als de maan op zijn hoogste stand staat heb je de meeste kans om een geniaal en atletisch kind te brouwen. Pak je kans -en de verse komkommer (zie hoofdstuk 3)- en sleur je vrouwmens naar bed.” Oprecht wantrouwen dus als het gaat over babyliteratuur. Ik was dan ook rete-nieuwsgierig of dit boek wel verlichting zou brengen.

Pfoe, nou, OK. Ik schrijf hier over een boek van moeders – voor moeders. Niet de meest voor de hand liggende literatuur voor een aanstaande vader. Ik was al bang voor gedetailleerde omschrijvingen van de juiste kleur maaginhoud tijdens de eerste misselijkheid of tips hoe je man te dwingen een McFlurry te scoren tot diep in de nacht. Na 5 pagina’s was ik er al uit. Niets van dat! Dit boek druipt van humor, praktische tips en trekt een terechte duidelijke streep door de roze wolk. De rode draad: Er is werk aan de winkel! De drie schrijvers (Nina, Noor en Marieke) nemen je aan de hand en tonen je de leuke, maar ook soms keiharde, realiteit. Van de pufcursus tot het ’s avonds laat halen van de zwarte verpakking Kotex Nighttime, van borstvoeding tot het opwarmen van de (pitten)kruik. En iets met perineumolie. Gaat dat maar Google’n…

Nina, Noor en Marieke (bron: lepetitchique.nl)

De keiharde realiteit? Komt ‘ie. Een baby heeft nogal wat nodig, zeggen ze. Ik neem je niet in de zeik als ik zeg dat er tussen pagina 20 en 23 niet minder dan 56 artikelen worden genoemd die je nodig hebt. Sommige daarvan zelfs in meervoud. “Ja, maar slechts voor de eerste 2 weken eh…” Zou je me dit een 8 maanden geleden vertellen, dan had ik je uitgelachen. “Je lult”. Maar neen, ik viel stijl achterover toen ik tot 55 van de genoemde goederen ontdekte bij ons in de kast. Wij hadden het lijstje alleen van 39 websites geplukt en samengesteld. Zij vatten het samen dit in 3 pagina’s… Handig, zeg maar. Weet wel, pagina 24 tot en met 31 betreft de baby-uitzet, mocht je denken dat je klaar bent…

Ik zou de schrijvers overigens ernstig tekort doen als ik blijf hangen bij de omschreven materiële schade en kosten. Wist je bijvoorbeeld dat een kind, net nadat het geboren wordt, direct een aantal tests doorloopt om te kijken of het wel helemaal koekoek is? Ik wist dat niet. Maar nu wel! Apgar heet dat, of zo. Ja, vrijwel direct daarna komen de schrijvers overigens weer terug op het materialisme; blijkbaar mag je een vrouw “baargoud” schenken na de bevalling. Dat gaat dan weer over een cadeau voor je vrouw, na het persen. Maar daar blijft het gelukkig wel een beetje bij.

Wat het boek bijzonder maakt is dat het de man betrekt bij het gehele proces. Onder het pseudoniem “Jan” zal je het gehele boek (ten minste waar het blauw is, mocht je echt lui zijn) van boven tot onder doorlezen. Dat garandeer ik je. Ik weet inmiddels meer van borstvoeding dan mijn vrouw… Doe je dat niet, dan loop je op de meest kritische momenten van de zwangerschap, de bevalling en de opvolgende periode behoorlijk wat wijsheid mis. En wil je dat? Wil je echt tegenover je moeder, schoonmoeder en bloedeigen vrouw toegeven dat je stiekem eigenlijk echt geen flauw benul hebt..?

Wat mij betreft een must-read voor de ouders in spe anno nu. Ofwel; heb je een kinderwens, is je vrouw zwanger of is ze net bevallen? Boek even snel kopen. Behalve die paar grijpstuivers van BOL, verdienen wij er niets aan. Maar jij wel. Op zijn minst een paar uurtjes rust als je vrouw rustig aan het lezen is.

En nu het allerleukste; VitalDaddy mag 3 gratis exemplaren van ‘Buskruit met Muisjes’ weggeven! Wil je dit boek winnen? Doe dan mee via Facebook of Twitter. Upload een foto van jezelf terwijl je voorleest aan een klas kinderen, een pak melk of je partner en maak kans op een van de 3 gratis exemplaren! (Een klas kinderen of een pak melk mogen worden vervangen voor een eikenhouten kast, het plafond, 17 Bulgaarse ouderen of een willekeurig huisdier. Als je maar voorleest; daar wordt elk kind beter van in de kinderboekenweek.) Uit de beste inzendingen zullen wij 3 kandidaten kiezen die het boek op hun plank mogen verwachten!

Tot later,

@Mario_Amsterdam

Mario Zwart

Lees Interacties

Reacties

Trackbacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *