Portret van Niels van Luijck vader van Jaap en Teun

De 37-jarige Niels van Luijck is de eerste Vital Daddy die het lef heeft mee te werken aan onze serie portretten van hedendaagse vaders. Niels woont samen met zijn vrouw Elke (28) in het Brabantse Oisterwijk. Sinds 20 maanden is Niels de trotse vader van Jaap. Drie maanden geleden is er nog een tweede zoon bijgekomen: Teun.

Jaap is overigens een heerlijk levendig ventje dat mij meerdere keren probeert te verleiden om de TV aan te zetten door telkens weer de afstandsbediening aan te geven. Een kleine slimmerik. Teun ligt heerlijk rustig bij Niels. Alleen het vullen van zijn luier verraadt zijn aanwezigheid.

Niels en Elke zijn allebei werkzaam in de gezondheidszorg. Niels is verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis en Elke verpleegkundige in GGZ centrum voor eetstoornissen.

In hoeverre heeft vaderschap je verrijkt?

“Zeker met de komst van Teun is het vaderschap op dit moment zeer vermoeiend. Het kost me heel veel nachtrust. Af en toe balanceer ik echt op de rand van uitputting. Maar echt, alle clichés zijn waar: vaderschap is voor mij het mooiste dat er is. Om te zien hoe Jaap en Teun opgroeien. Hoe ze zich ontwikkelen. Wat ze nu al allemaal leren.”

Het is ook zichtbaar duidelijk dat Niels enorm geniet van de zorgzaamheid van Jaap naar zijn jonge broertje Teun.

Niels en Jaap kan het niet wild genoeg

Wat is het moment waarop Jaap en Teun je het meeste raken?

“De spontane acties. De momenten waarop Jaap (Teun is nog te klein) zelf toenadering zoekt en begint te knuffelen. Maar ook het gebrabbel van Jaap. Je kunt er nog niks van maken, maar je weet dat hij hele verhalen deelt. Ik kan niet wachten tot hij de juiste woorden vindt.”

Jaap haakt er spontaan op in en begint een heel verhaal te vertellen. Er is niks van te maken, maar zijn enthousiasme is aanstekelijk. Tegelijkertijd vertelt Niels dat het zijn oudste zoon soms flink kan frustreren dat zijn omgeving hem niet snapt.

Zijn er momenten waarop je de mannen het liefst achter het behang wilt plakken?

“Oh ja zeker! Teun nog niet, die is nog te klein voor achter het behang. Jaap heeft een hele sterke eigen wil en is temperamentvol mannetje. Hij kan letterlijk alles uit de kast trekken om zijn zin te krijgen. Dat gedrag in combinatie met mijn slaaptekort stelt het geduld nog wel eens op de proef.”

“En wat ik zelf heb met tekort aan slaap heeft Jaap als het eten hem te lang duurt. Pas nog vond Jaap dat hij te lang moest wachten op de boterham die hij voor zijn middagslaapje eet. Jaap wordt dan vervelend, gooit zijn boterham op de grond, eet niet meer. Maar ach na het slapen eet hij alsnog zijn boterham op en is hij weer de vrolijke Jaap.”

Wat zijn de momenten waarop Jaap jou een spiegel voor houdt?

“Ik herken mezelf in Jaap. We hebben hetzelfde temperament. Hoewel hij hier volgens zijn vrouw Elke al achter was lang voor hij vader werd is het zien van zijn eigen karakter bij zoon Jaap toch confronterend. Ik probeer steeds bewuster om zelf rustig te blijven als Jaap zo temperamentvol uit de hoek komt. Rust bewaren en kijken wat ik voor hem kan doen. Ik heb gemerkt dat Jaap mijn houding dan sneller overneemt. Dat is een inzicht.”

Wat is de definitie van een goede vader?

“Ik vind het mijn allerbelangrijkste taak als vader om Jaap en Teun goed, gezond en gelukkig op laten groeien. Veel van wat ze leren lijkt bijna vanzelf te gaan: lopen, praten et cetera. Ik wil ze heel bewust de ruimte geven om fouten te maken. Ze moeten in alles zichzelf kunnen zijn. Hun eigen keuzes maken, ook als papa het er niet mee eens is.”

En wat heb je daarin van je eigen vader meegekregen? Of juist gemist?

“Ik heb vooral gemist dat ik mijn eigen fouten mocht maken. Er is voor mij heel duidelijk een verschil tussen het aandragen van argumenten, de kinderen hun eigen keuzes laten maken en zaken verbieden.”

“Als het gaat om kleding of muziek dan wilden mijn ouders meer hun ideeën doordrukken. Of bijvoorbeeld over politiek. Ons pap en ons mam neigen meer naar rechts, hebben altijd CDA gestemd. Ik denk meer uit traditie en gewoonte.”

“Twee zussen van mijn moeder, maar ook de familie van mijn vrouw Elke, zijn veel linkser. Deze politieke voorkeur trekt mij meer aan, maar dat is voor mijn vader vrijwel onbespreekbaar. Dat vind ik jammer.”

“Ik wil de discussies met Jaap en Teun op een andere manier voeren: wel proberen mijn standpunten duidelijk te maken, maar ook de keuzes van mijn kinderen meer respecteren.”

“Van huis uit ben ik ook niet gewend dat er over emoties en gevoelens werd gepraat. Ik heb dit zelf echt moeten leren en wil dit mijn kinderen ook graag meegeven.”

“Ik wilde zelf bijvoorbeeld graag – net als mijn eigen vader – bij de marechaussee. Mijn vader zag er echter niks in. Hij raadde het mij zeer sterk af. Ik heb alleen geen idee waarom. Er moet een goede reden zijn, maar die werd niet besproken. Ik keek heel erg tegen mijn vader op en miste het gesprek. Hoewel ik nu wel blij ben met mijn keuze liet ik op dat moment mijn eigen ambitie varen. Ik wil mijn kinderen minder sturen, veel meer eigen keuzes laten maken én hun gevoelens er laten zijn!”

“Onbewust heb ik wel veel van mijn eigen opvoeding meegekregen en moet ik oppassen niet in dezelfde patronen te vervallen als mijn eigen ouders.”

Als je er later niet meer bent, hoe hoop je dan dat je kinderen jou herinneren?

“Ik hoop dat ze me vooral zien als een goede, zorgzame vader die altijd voor zijn zoons heeft klaargestaan. Dat ze dit huis altijd als hun thuis hebben gezien. De plek waar ze altijd graag terugkwamen. Maar vooral de plek waar ze zich altijd veilig voelden en waar ze zichzelf konden zijn.”

20150324-DSC_2215

Wat wil je andere vaders mee geven?

“Ook dat is een cliché, maar daarom o zo waar: geniet echt van elk moment!”

“Met name op het moment dat Teun werd geboren realiseerde ik me hoe snel de tijd gaat en hoe groot Jaap eigenlijk al is. Alles gaat zo ontzettend snel!”

“Genieten is voor mij echt zo veel mogelijk tijd met elkaar besteden en leuke dingen doen. Ondanks dat Jaap soms zijn buien heeft wil ik bewust naar het positieve kijken. Volop genieten van de typische vader-zoon-momenten. Met name het stoeien met Jaap. Het kans ons niet wild genoeg. Hoe wilder hoe beter.”

“Jaap kent geen angst! En dat moet zo blijven…..!”

Wil je ook als hedendaagse vader worden geportretteerd en meedoen aan deze serie? Lees hier meer of mail naar emile@vitaldaddy.nl.

Emile Peters

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *